Frambozenbladthee

FrambozenbladtheeFrambozenbladthee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de frambozenstruik. De Latijnse naam voor framboos is Rubus Idaeus. Dat frambozen heel gezond zijn dat is algemeen bekend. Maar ook het blad van de frambozenstruik heeft een positieve werking. Frambozenblad wordt al eeuwen gebruikt als kruidengeneesmiddel. Het staat bekend als het ‘ vrouwenkruid ’.

Frambozenblad bevat vitamine A, B, C en E  en de mineralen calcium, ijzer en magnesium. Ook bevat frambozenblad polyfenolen. Polyfenolen vallen onder een grote groep natuurlijke stoffen die gevonden worden in planten. Ze hebben de aanwezigheid van meer dan één fenoleenheid per molecule. Polyfenolen worden weer onderverdeeld in cumarinen, chinonen, lignanen, flavonoïden, neoflavonoïden, isoflavonoïden en tanninen. Polyfenolen zijn natuurlijke antioxidanten die ons beschermen tegen schade in het lichaam (vrije radicalen).

Frambozenbladthee wordt al heel lang tijdens de zwangerschap gebruikt, het zou helpen bij een optimale werking van de spieren van de baarmoeder. Het helpt de spieren te versterken en beter te ontspannen en aanspannen.

Zo heeft frambozenbladthee ook een verlichtende werking bij menstruatie krampen en andere menstruatie klachten.

Frambozenbladthee heeft een versterkende werking op de baarmoeder. Door deze werking kan de baarmoeder tijdens de bevalling effectiever samentrekken. Ook zal je door het versterken van je baarmoeder een sneller herstel hebben na de bevalling. Onderzoek heeft aangetoond dat er geen meetbare effecten zijn in de eerste fase van de bevalling. Maar wel is er significant effect in de tweede fase van de bevalling, de ontsluiting verloopt dan sneller

Door de goede werking van frambozenbladthee op de baarmoeder heeft het ook invloed op de vruchtbaarheid. Het helpt naast de regulering van de cyclus ook bij een betere doorbloeding van de baarmoeder. En voor het tot stand komen van een zwangerschap is een goede doorbloeding noodzakelijk.

Door de regulatie van de cyclus is het ook goed voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Voor het innestelen van een bevrucht eitje(s) is de dikte van het baarmoederslijmvlies erg belangrijk.

Ook ervaren vrouwen bij (ochtend)misselijkheid dat frambozenbladthee de klachten vermindert.

De dosering voor frambozenbladthee is dagelijks 1-3 kopjes.

 

Let op! Omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de werking van frambozenbladthee tijdens de zwangerschap, is het advies om het de eerste 3 maanden van de zwangerschap niet te drinken als er een voorgeschiedenis is met miskra(a)m(en). Raadpleeg voor meer informatie je arts.

 

Bronnen:

–  Simpson M, Parsons M, Greenwood J, Wade K. Raspberry leaf in pregnancy: its safety and efficacy in labor. J Midwifery Womens Health 2001;46(2):51-9.
– Parsons M, Simpson M, Ponton T. 1999. Raspberry leaf and its effect on labour: safety and efficacy. Aust Coll Midwives Inc J 1999 Sep; 12(3): 20-5.